Hoe te sparen voor pensioen? Beleggen of hypotheek aflossen?

Bedrag ineens (lumpsum) bij aanvang pensioen weer uitgesteld.

Het was de bedoeling dat de mogelijkheid van een eenmalige opname tot maximaal 10% van de waarde van je pensioen per 1 januari 2024 zou ingaan. Helaas is deze datum niet meer haalbaar en wordt het waarschijnlijk 1 juli 2024.

Reden van uitstel
Omdat pensioenfondsen en de overheid het belangrijk vinden dat mensen op tijd en voldoende geïnformeerd worden over het zogeheten ’bedrag ineens’, wordt de invoering van deze nieuwe wet uitgesteld. Het lukt de Tweede Kamer niet om de wet op te pakken voorafgaand aan het zomerreces van 2023. Pas als de wet eenmaal door de Eerste en Tweede Kamer is gegaan, kunnen de pensioenuitvoerders hun klanten informeren over deze lumpsum.

Hoe werkt het
Je kunt straks maximaal 10% van je opgebouwde pensioen in één keer opnemen. Dit heet ‘bedrag ineens’ of lumpsum. Een lager percentage dan 10% mag uiteraard ook. Je kunt dit aanvragen als je je ouderdomspensioen aanvraagt. Met het opgenomen geld kun je doen wat je wilt, bijvoorbeeld een reis maken, hypotheek of studie van kinderen betalen, een caravan kopen et cetera.

Nadelen van eenmalige pensioenuitkering
Het is leuk om in 1 keer een groot bedrag te krijgen. Maar aan deze eenmalige opname zitten ook nadelen. Onderstaand de belangrijkste redenen om niet te kiezen voor de lumpsum:

  • Je krijgt een lager levenslang ouderdomspensioen. Je hebt immers al een deel opgenomen;
  • Het bedrag ineens kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen, zoals huur- en/of zorgtoeslag. Dit hangt onder andere af van de hoogte van het gestorte bedrag en je persoonlijke situatie;
  • Als je voor bedrag ineens kiest, kun je niet meer kiezen voor een hoog/laagpensioen of AOW-overbrugging.
  • Over je pensioen moet je belasting betalen. Daarbij maakt het niet uit of je het bedrag in één keer ontvangt of maandelijks. Als je in één keer een flink bedrag ontvangt kan het zijn dat je in een hogere belastingschijf terecht komt. Als AOW-er betaal je over de eerste € 37.150 slechts 19,03% (2023) aan belasting. Daarboven betaal je 36,93%. Is het totale belastbare inkomen meer dan € 73.032 dan betaal je zelfs 49,50% over het meerdere. Het kan dus zijn dat je (veel) meer belasting betaalt. Daarbij kan het zijn dat je ook nog de ouderenkorting in dat jaar misloopt. Tenslotte telt het bedrag dat je netto overhoudt het jaar daarop mee voor de heffing in Box 3 – tenzij je het consumeert.

 
Kortom, de eenmalige opname kent zowel voor- als nadelen. Laat je hierover goed informeren als je met pensioen gaat.


Deel dit:
Rene Kortstra

Complexe materie helder uitleggen is elke keer weer een uitdaging; daar houd ik van.

Related articles

Laat een reactie achter

Naam (*)

Je volledige naam alsjeblieft

E-mailadress (*)

Used for gravatar.

Website

Link back if you want.

Jouw reacties (*)

René Kortstra

Huizen

06 – 53 25 00 89

rene@kortstravanderwaal.nl

Frank van der Waal

Amsterdam

06 – 53 25 00 93

frank@kortstravanderwaal.nl

Wij bellen je voor een afspraak

Binnen 24 uur maken we een afspraak met jou.
Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden.